Auto van de zaak of prive houden als zzp-er?

Je hoort het vaak: “een auto van de zaak of privé”. En als je een auto aan wil schaffen, koop je dan of kies je als ZZP’er er voor om een auto te leasen? Welke keuzes heb je eigenlijk? En wat is de beste keuze? In deze blog vertel ik je meer over een auto op de zaak (inclusief bijtelling van privégebruik), een privéauto zakelijk rijden, een auto leasen en wat alle voor- en nadelen zijn.

Welke keuzes heb je?

Ben je ZZP’er, en heb je voor je onderneming een auto nodig? Dan heb je in principe 2 opties: je rijdt een auto zakelijk (‘auto op de zaak’), of je gaat een privéauto zakelijk rijden. En de vraag wat fiscaal gezien het slimst is, staat met stip in de top 3 van de meest gestelde vragen aan CijferBuddy.

Met autorijden voor zakelijk gebruik heb je in principe de volgende opties:

  • een (nieuwe) auto kopen en zakelijk rijden
  • een privé auto zakelijk rijden;
  • operational lease of financial lease;
  • zakelijk of privé lease;

Belangrijk om te weten is: Je hebt maar 1 keer de optie per auto om te kiezen of je een auto zakelijk gaat rijden door de auto ‘op de zaak’ te zetten of privé te houden. Het moet dus een weloverwogen keuze zijn. De voor- of nadelen voor wel of geen bedrijfsauto hangen af van verschillende factoren.

Bedrijfsauto ofwel ‘auto op de zaak’.

Waar moet je rekening mee houden?

Vaak krijgen we te maken met klanten die ‘ineens’ een auto op de zaak hebben aangeschaft omdat ze denken dat dat fiscaal voordeliger is. Laten we de voor- en nadelen op een rijtje zetten. 

Voordelen auto op de zaak

  • Aftrekbare kosten van je bedrijfsauto: onderhoud, tankbonnen, verzekering, motorrijtuigenbelasting, financieringskosten, parkeerkosten, wasstraatkosten, afschrijvingskosten. Allemaal kosten die je mag aftrekken van de winst. Boetes niet! Ook de BTW mag je terugvragen (mits je omzet ook belast is met BTW)
  • Voor auto’s zonder CO2-uitstoot heb je recht op milieu-investeringsaftrek
  • Je hoeft geen rittenadministratie bij te houden, ervan uitgaande dat je de auto ook voor meer
    dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt.

Nadelen auto op de zaak

  • Bij Privegebruik van een bedrijfsuato van meer dan 500 kilometer per jaar, krijg je in de meeste gevallen te maken met een bijtelling voor het privégebruik van de auto. Een bijtelling voor privegebruik is een bedrag dat wordt opgeteld bij je winst en waarover je dus inkomstenbelasting betaalt.
  • Je onderneming moet btw betalen over de waarde van het privégebruik auto. Meestal 2,7% van de catalogusprijs. Vanaf het zesde jaar, of in het geval dat bij de aanschaf geen recht op aftrek van btw bestaat, is dit 1,5%.
  • De aangifte van de inkomstenbelasting is meer werk in geval van een auto op de zaak, dan wanneer je je  privé auto zakelijk rijdt. Er worden namelijk meer ‘lastigere’ vragen gesteld waar je antwoord op moet geven. Je moet het dan wel allemaal weten!

Privé auto zakelijk rijden

Wat veel mensen niet weten of beseffen, is dat een privé auto zakelijk rijden in veel gevallen fiscaal voordeliger is en administratief minder rompslomp met zich meebrengt. Wat zijn de voor- en nadelen?

Voordelen prive-auto zakelijk rijden:

  • Per zakelijk gereden kilometer mag je 21 cent opvoeren als kosten in je administratie. Hierdoor wordt je winst lager en betaal je minder inkomstenbelasting. 
  • Administratief hoef je ‘alleen maar’ een rittenadministratie bij te houden. Houd er wel rekening mee dat je 7 jaar lang je rittenadministratie moet bewaren.
  • Je betaalt geen bijtelling, waardoor je inkomstenbelasting lager is.
  • Je betaalt geen BTW voor het privégebruik van een auto.

Nadelen prive-auto zakelijk rijden:

  • Ben je veel geld kwijt aan onderhoud of reparatie, dan mag je deze kosten niet aftrekken. 
  • Wil je BTW terugvorderen van onderhoud-, reparatie en tankkosten? Dan mag dat naar rato van het privé versus zakelijk gebruik. Hiervoor moet je dan wel een ‘sluitende’ rittenadministratie hebben. Doordat dit administratief vaak meer ‘kost’ dan oplevert, wordt dit in de praktijk bijna nooit gedaan. 

Autolease: zakelijk leasen of privé leasen?
En operational of financial lease? 

Nog meer keuzes! Lastig he… Schaf je een auto aan, en kies je voor lease? Met zakelijk leasen zijn de leasekosten en de btw fiscaal aftrekbaar (mits je omzet ook belast is met BTW). Bij private lease is dit niet het geval. Daarbij krijg je geen BKR-registratie, wat je bij een private leaseovereenkomst wel krijgt. Wel betaal je bijtelling voor het privégebruik van een auto  als je meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt met je zakelijke leaseauto.

Als zzp’er kan het leasen van een bedrijfsauto een goede optie zijn wanneer je een nieuwe auto op je zaak wil, maar niet direct veel geld wil uitgeven. Bij het leasen van een auto betaal je elke maand één vast bedrag, zodat je als zzp’er precies weet waar je aan toe bent. Bovendien heb je bij lease geen omkijken meer naar onderhoud en verzekeringen. Er zijn twee soorten leasevormen: operational lease en financial lease.

Bij operational lease ben je als zzp’er huurder van de auto en zijn de maandelijkse lease facturen volledig aftrekbaar. De leasemaatschappij blijft eigenaar van de auto, waardoor deze niet tot het ondernemingsvermogen behoort. Bij financial lease ben je als zzp’er (economisch) eigenaar van de auto. Dit is namelijk een kredietvorm waarmee je de auto koopt op naam van je bedrijf en de lening in termijnen betaalt. In dit geval kan je de waarde van de auto op je balans zetten, waardoor je in de meeste gevallen recht hebt op afschrijving en rente aftrek.

 

Mijn advies:
auto van de zaak of privé zakelijk rijden?

Tja… dit is misschien het meest interessante gedeelte van deze blog. En heel eerlijk, we kunnen geen simpel antwoord geven op deze vraag. Of het voordelig is om een bedrijfsauto te hebben, hangt namelijk af van verschillende factoren: hoeveel rijd je zakelijk versus privé, hoeveel kilometers rijd je op jaarbasis, wat is de cataloguswaarde, hoe oud is de auto en hoeveel (onderhouds)kosten heb je. 

Om te bepalen of het aantrekkelijker is om een auto zakelijk of privé te rijden, zijn er 2 algemene stelregels.

  1. Hoe meer zakelijke kilometers, des te voordeliger is het om een auto privé te houden. En andersom natuurlijk: hoe meer privé kilometers, des te voordeliger is het om een auto zakelijk te rijden.
  2. Bij een duurdere auto, is door de hoge bijtelling een auto zakelijk rijden vaak minder aantrekkelijk.

En toch houden bovenstaande stelregels niet altijd stand. Het hangt ook nog eens af van de cataloguswaarde van een auto. Of bijvoorbeeld van hoe oud een auto is, want zogenaamde ‘youngtimers’ (auto’s ouder dan 15 jaar) zijn fiscaal gezien het meest aantrekkelijk. Lastig he? Misschien begrijp je nu dat het een vraag is die voor een boekhouder niet gemakkelijk te beantwoorden is. Wil je uitrekenen wat voor jou het voordeligst is? Een bedrijfsauto (inclusief bijtelling voor privégebruik) of een privéauto zakelijk rijden?  Check dan deze link van de Kamer van Koophandel

Cijferbuddy Esther

Oprichtster van CijferBuddy

Passie voor cijfers, en respect voor ondernemers.

Nieuwste blogs

De vrijheid van het zelfstandig ondernemerschap is geweldig, maar het brengt ook een bijzondere verantwoordelijkheid met zich mee: het beheren van je …

Boost je creativiteit en werkplezier met een verkwikkende twist: de workation! Of ook wel, de werkvakantie! Ondernemers wereldwijd omarmen deze nieuwe trend, …

Zo min mogelijk belasting betalen… Dat wil jij toch ook? Misschien is dat voor jou ook mogelijk met de zogenaamde middelingsregeling van …

Als zzp’er wil je natuurlijk zo weinig mogelijk inkomstenbelasting betalen. Gelukkig zijn er bepaalde kosten die je kunt aftrekken van je winst, …

Je hoort het vaak: “een auto van de zaak of privé”. En als je een auto aan wil schaffen, koop je dan …

Als zzp’er wil je natuurlijk winst maken, en tegelijkertijd niet te veel inkomstenbelasting betalen over je winst. Hoe verlaag je je winst? …