Welke gevolgen heeft het als je de BTW-aangifte te laat indient?

Het kan iedereen weleens overkomen: je bent druk bezig met je onderneming, je probeert alle ballen in de lucht te houden, en voor je het weet ben je de deadline voor de BTW-aangifte vergeten. Oeps! Dit is iets wat geen enkele ondernemer graag meemaakt. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je de BTW-aangifte te laat indient? En hoe los je dit probleem op? Geen zorgen, in deze blog leggen we  je alles uit wat je moet weten over de gevolgen van een BTW-aangifte die niet op tijd is en hoe je weer op de goede weg komt. Dus neem even een pauze van je drukke schema en lees verder om te ontdekken wat je kunt doen!

Wanneer ben je te laat met de BTW-aangifte? 

Wat zijn de deadlines ook alweer voor het indienen van de btw-aangifte? Eigenlijk is dit heel simpel: op de laatste dag van de maand NA afloop van een kwartaal moet je de btw-aangifte gedaan én betaald hebben. Concreet betekent dit: 31 januari, 30 april, 31 juli en 31 oktober. Ben je te laat met je aangifte en betaling? Dan zijn er verschillende situaties waar de belastingdienst naar kijkt wanneer je te laat bent:

  • Aangifteverzuim: Je btw-aangifte is te laat
  • Betaalverzuim: Je betaling is te laat.

Wat zijn de gevolgen als je te laat bent (aangifteverzuim)?

Heb je de BTW-aangifte te laat ingediend, maar wel binnen 7 dagen? Dan springt de Belastingdienst al meteen in de actiemodus: je ontvangt een “verzuimmelding”. Tijdens deze coulanceperiode van 7 dagen ziet de Belastingdienst het door de vingers. 

In de situatie dat je te laat bent met de aangifte en de coulancetermijn van 7 dagen verstreken? Dan is de belastingdienst helaas niet meer zo aardig. Je ontvangt dan meteen een boete van €68. En niet alleen dat…. Waar de meeste ondernemers nu ook van schrikken, is dat de belastingdienst zonder pardon een naheffingsaanslag oplegt omdat je te laat bent. Deze naheffingsaanslag bedraagt maar liefst rond de €5.000. Dat is schrikken, hè. Moet je dit bedrag betalen? Als dit bedrag niet overeenkomt met je werkelijke BTW-aangifte, moet je bezwaar maken. Je hoeft hiervoor geen brief naar de Belastingdienst te sturen. In plaats daarvan moet je de BTW-aangifte waar de naheffingsaanslag op gebaseerd is alsnog indienen, en natuurlijk betalen.

Wat zijn de gevolgen als de betaling van de btw-aangifte niet op tijd is (betaalverzuim)? 

Ook hier hanteert de belastingdienst een coulanceperiode van 7 dagen. Doe je de betaling van het btw-bedrag binnen de coulancetermijn van 7 dagen en dit is de eerste keer? Dan hebben we weer te maken met de verzuimmelding. De belastingdienst wordt nu wel wat strenger als je voor de tweede keer binnen de coulancetermijn te laat betaalt. Boete: 3% van het betaalde bedrag, met een minimum van €50. Deze boete geldt ook als je het btw-bedrag dat je moet betalen na het verstrijken van de coulanceperiode van 7 dagen overmaakt.

Overige gevolgen naast een boete of naheffingsaanslag 

We hebben het al gehad over de ‘verzuimmelding’, de ‘naheffingsaanslag’ en de boete die de belastingdienst kan opleggen als je te laat bent met de btw-aangifte. Een ander gevolg is ook nog dat je het risico loopt dat de Belastingdienst extra controles uit gaat voeren op je administratie als dit vaker gebeurt. Ze kunnen besluiten je administratie grondiger te bekijken om te controleren of alles correct verloopt. Dit kan niet alleen tijdrovend zijn, maar ook extra kosten met zich meebrengen. Het vermijden van te late BTW-aangiftes is dus niet alleen belangrijk om boetes en rente te vermijden, maar ook om je administratie zo eenvoudig en overzichtelijk mogelijk te houden. 

Hoe los ik het probleem op?

Helaas kun je de gevolgen van een btw-aangifte die niet op tijd is gedaan, niet terugdraaien. Simpelweg betekent dit: doe (alsnog) de btw-aangifte, betaal het btw-bedrag en betaal de boete(s) indien je die hebt ontvangen. Uitstel van de verplichting om de btw-aangifte te doen, krijg je vrijwel nooit. Alleen bij grote calamiteiten maak je kans op coulance. 

Tips om dit probleem te voorkomen

Om te zorgen dat je nooit meer te laat bent, zijn hier een paar handige tips. 

  • Zet herinneringen in je agenda of telefoon, zodat je ruim op tijd een seintje krijgt. De app van de belastingdienst kan ook handig zijn. Je kunt hier namelijk instellen dat de app je een pushbericht stuurt wanneer de deadline er weer bijna aankomt. 
  • Boekhoudsoftware kan ook super handig zijn. Die houdt niet alleen je financiën bij, maar herinnert je ook aan belangrijke data. 
  • Klinkt logisch, maar maak er een gewoonte van om regelmatig je administratie bij te werken. Door een beetje routine in te bouwen, voorkom je de stress en kosten van een te late BTW-aangifte. Zo heb je meer tijd om je te richten op wat echt belangrijk is: je onderneming!
  • Tot slot is het natuurlijk het allerbeste om een boekhouder in te schakelen als je het jezelf echt makkelijk wilt maken. Neem eens verder een kijkje op de website van CijferBuddy 😉 Wij houden je administratie piekfijn op orde en zorgen ervoor dat je nooit een deadline mist. We herinneren je ook aan dat je op tijd moet betalen. En zelfs betalen is heel gemakkelijk doordat je van ons een betaallink ontvangt en de betaling rechtstreeks over kunt maken naar de site van de belastingdienst. 
  • En tot slot, maak er een gewoonte van om regelmatig je administratie bij te werken. Door een beetje routine in te bouwen, voorkom je de stress en kosten van een te late BTW-aangifte. Zo heb je meer tijd om je te richten op wat echt belangrijk is: je onderneming!

Veelgestelde vragen

De belastingdienst hanteert een ‘coulanceperiode’ van 7 dagen. Dit geldt zowel voor de aangifte zelf, als voor de betaling indien je btw moet betalen. Let er wel op dat de belastingdienst deze coulanceperiode maar 1 keer toekent voor de betaling van de btw.

Als je boekhouder te laat je btw-aangifte doet, krijg je geen ‘pardon’ van de belastingdienst. Mocht je dit overkomen bij CijferBuddy, dan betalen wij de boete! Gelukkig hebben wij dit nog nooit meegemaakt omdat we onze zaakjes goed op orde hebben;-)

Als je geen btw-aangifte doet terwijl je wel btw-plichtig bent, heeft dit verschillende consequenties. Je ontvangt van de belastingdienst een verzuimmelding, een naheffingsaanslag en een boete.

BTW-aangifte te laat

Cijferbuddy Esther

Oprichtster van CijferBuddy

Passie voor cijfers, en respect voor ondernemers.

Nieuwste blogs

Wist jij dat de kosten voor je boekhouder aftrekbaar zijn als zzp'er? Cijferbuddy legt er alles over uit in deze blog.

Het kan iedereen weleens overkomen: je bent druk bezig met je onderneming, je probeert alle ballen in de lucht te houden, en …

Als zzp’er sta je aan het roer van je eigen onderneming. Maar met die vrijheid komt ook de verantwoordelijkheid van je aangifte …

In de complexe wereld van belastingen voor ZZP’ers worden termen als ‘gemengde kosten’ vaak genoemd. Soms kan het lijken alsof de kosten …

De kunst van het bepalen van je ZZP tarief. Je hebt de spannende beslissing genomen om als zelfstandige professional aan de slag …

Als zzp’er sta je midden in de spannende wereld van ondernemerschap, waar vrijheid en flexibiliteit hand in hand gaan met uitdagingen en …