De vrijheid van het zelfstandig ondernemerschap is geweldig, maar het brengt ook een bijzondere verantwoordelijkheid met zich mee: het beheren van je eigen salaris als zzp’er. Geen vast maandelijks inkomen, geen loonstrookjes, maar wel de kans om je eigen financiële koers te bepalen. Benieuwd hoe dat allemaal werkt? We gaan in deze blog op ontdekkingsreis naar het mysterieuze rijk van het zzp-salaris.
Krijg je salaris als zzp’er?
Als zzp’er krijg je geen vast salaris op dezelfde manier als werknemers. Je bent niet in loondienst. In plaats daarvan verdien je geld door opdrachten uit te voeren voor je klanten of opdrachtgevers. Het inkomen dat je verdient als zzp’er, hangt af van verschillende factoren, zoals het aantal opdrachten, je uurtarief en het aantal uur dat je in rekening brengt. Je hebt de vrijheid om je tarieven te bepalen en te onderhandelen over de vergoedingen voor je diensten. Het geld of inkomen dat je verdient als zzp’er met je eenmanszaak of VOF kun je uitbetalen als ‘salaris’ aan jezelf. Het is dan eigenlijk een privé opname uit je onderneming. In strikte zin kun je dus beweren dat je als zzp’er geen traditioneel salaris hebt, omdat alles wat je verdient, in feite van jou is.
Moet mijn ‘zzp-salaris’ iedere maand hetzelfde zijn?
Nee, je bent niet verplicht om jezelf elke maand hetzelfde bedrag of salaris uit te keren. De hoogte van je salaris als zzp’er kan variëren op basis van je inkomsten en financiële situatie. Het is echter verstandig om een consistente financiële planning te hebben, zodat je rekeningen kunt betalen en geld kunt sparen voor belastingverplichtingen en onverwachte kosten. Het is aan te raden om een buffer op te bouwen voor ‘magere’ maanden en om rekening te houden met seizoensgebonden schommelingen in je inkomen als zzp’er.
Moet ik belasting betalen over mijn zzp salaris?
Als zzp’er ben je verplicht om belasting te betalen over het inkomen dat je verdient. Dit inkomen wordt beschouwd als winst uit onderneming en valt onder de inkomstenbelasting. Je winst is je omzet minus je kosten – alles exclusief btw als je btw-plichtig bent. Als zzp’er is dit in feite je salaris waarover je inkomstenbelasting betaalt. Belangrijk: je betaalt dus geen belasting over ‘het salaris dat je jezelf als zzp’er uitkeert’. Het overmaken van geld als salaris uit je onderneming naar je privérekening is dus iets wat je in de context van je zzp-bedrijf moet negeren. Het is belangrijk om te beseffen dat dergelijke overboekingen nooit als bedrijfskosten moeten worden opgegeven, en je hoeft er ook geen loonbelasting over te betalen. Deze transacties hebben simpelweg niets te maken met de kern van je bedrijfsvoering.
Van bruto naar netto: hoeveel belasting betaal je over je inkomen als zzp’er?
Zoals hierboven al is geschreven, is je winst in principe het (bruto) salaris dat je verdient als zzp’er. Het is niet meteen te zeggen hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen bij welke winst. Dat hangt van veel verschillende factoren af. Als richtlijn gebruiken we zelf 30% bij een winst van < € 70.000 en 45% bij een inkomen > € 70.000. En zelfs dan kan het honderden euro’s afwijken. Vergeet ook niet dat je als ondernemer ook nog de bijdrage moet betalen voor de zorgverzekeringswet. We horen je denken… Huh, maar ik betaal toch netjes mijn zorgverzekering? Klopt, naast de premies die je zelf betaalt aan je zorgverzekeraar, is dit een extra bijdrage voor je zorgverzekering. Het principe is simpel: Hoe meer je verdient, hoe hoger de te betalen ZVW. Houd rekening met ruim 5%.
Tip voor het uitkeren van je salaris als zzp’er
Een handige tip voor het uitkeren van je inkomen of salaris als zzp’er is om een aparte zakelijke rekening te openen. Dit maakt het gemakkelijker om je zakelijke financiën gescheiden te houden van je persoonlijke financiën. Op deze manier kun je overzichtelijk bijhouden hoeveel geld je verdient en uitgeeft voor je bedrijf. Je hebt dan sneller inzicht in hoeveel salaris je jezelf als zzp’er mogelijk kunt uitkeren.
Het maakt ook de belastingaangifte eenvoudiger en transparanter. Zeker wanneer je ook een bepaald percentage van je inkomen direct apart zet voor zowel je BTW-aangifte als je aangifte voor de inkomstenbelasting.
Daarnaast is het verstandig om regelmatig je financiële situatie te evalueren en eventueel je tarieven aan te passen. Handig wanneer je als zzp’er als doel hebt jezelf meer salaris te geven. Zorg er ook voor dat je voldoende geld opzij zet voor belastingen en andere financiële verplichtingen. Dan kom je niet voor de verrassing te staan dat je jezelf als zzp’er geen salaris kunt veroorloven.
Ons advies?
Als zzp’er heb je de vrijheid om je eigen inkomen te verdienen en je eigen salaris uit te keren. Het vereist wel een goede financiële planning en verantwoordelijkheid. Betaal jezelf elke maand een vast bedrag uit, bij voorkeur hetzelfde bedrag. Zorg er ook voor dat je op de hoogte bent van je belastingverplichtingen. Heb je vragen hierover? Bel of mail ons gerust , dan leggen we alles netjes uit in simpele taal.
