Wanneer ben je ondernemer voor de belastingdienst?

Ben je ondernemer voor de belastingdienst? Goede vraag! 

Lever je als Zzp’er producten of diensten, verdien je er geld aan en verkoop je niet alleen aan vrienden, familie en kennissen? Dan is inschrijven bij de Kamer van Koophandel verplicht. Het is de enige manier om officieel te worden erkend als ondernemer voor de belastingdienst. Je krijgt dan te maken met belastingen zoals Btw en de inkomstenbelasting. Tegelijkertijd kan het dan nog steeds zijn dat de belastingdienst je niet ziet als ondernemer. Wil je als Zzp’er weten hoe dit zit? Lees dan verder!

Met welke belastingen krijg je als ondernemer te maken?

Als je je hebt ingeschreven bij de KvK, krijg je van de belastingdienst een brief over wat te doen met de Btw. Als Zzp’er moet je in de meeste gevallen Btw-aangifte doen. Btw betekent : Belasting Toegevoegde Waarde. In simpele taal: omzetbelasting. In Nederland hebben we 3 tarieven: 0%, 9% of 21%. Je brengt Btw in rekening bij je klanten, maar moet deze Btw ook weer afdragen aan de belastingdienst. Daarentegen, mag je de omzetbelasting die aan jou in rekening is gebracht weer terugvragen.

Daarnaast moet je als zzp’er belasting betalen over je winst: de inkomstenbelasting. Die wordt achteraf berekend bij de jaarlijkse aangifte van de inkomstenbelasting.

Vervolgens… de zorgverzekeringswet. Houd er ook rekening mee dat je een bijdrage voor de zorgverzekeringswet moet betalen. Ja dat klopt, naast de premies die je zelf betaalt aan je zorgverzekeraar, is dit een extra bijdrage voor je zorgverzekering.

Wat zijn de criteria van de belastingdienst voor ondernemers voor de inkomstenbelasting?

Wanneer je je hebt ingeschreven bij de KvK, wil dat nog niet automatisch zeggen dat de belastingdienst je ziet als ondernemer. Belangrijke criteria die bepalen of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting zijn:

  • Maak je winst?
  • Hoe zelfstandig is je onderneming?
  • Loop je ondernemersrisico? Ben je aansprakelijk voor schulden? Heb je buffers voor tegenvallers of bouw je die op?
  • Hoe groot is je onderneming? Heb je minimaal 3 opdrachtgevers? Is 1 opdrachtgever niet meer dan 70% van je omzet, is je 1e of enige opdrachtgever niet je laatste werkgever?

Soms is het best lastig te bepalen of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. De belastingdienst heeft hiervoor een handig hulpmiddel ontwikkeld met de ondernemerscheck.

Wat zijn de gevolgen als je niet voldoet aan de criteria voor de inkomstenbelasting?

Dan ziet de belastingdienst je dus niet als ondernemer. Dat is niet erg. Het mag gewoon. Alleen is het resultaat hiervan dat je geen recht hebt op bepaalde aftrekposten, namelijk:

– De Mkb-winstvrijstelling. Een fijne aftrekpost (bij winst).
– De ondernemersaftrek (zelfstandigenaftrek en eventueel startersaftrek), mits je voldoet aan het urencriterium. Om van deze laatste aftrekpost gebruik te mogen maken, heeft de belastingdienst nog een extra criterium vastgesteld. Dit is namelijk een ‘urencriterium’. Het urencriterium houdt in dat je minimaal 1225 uur per jaar aan je onderneming besteedt. Dit komt neer op ongeveer 24 uur per week. Helaas is het niet zo dat als je halverwege het jaar bent gestart dat je ook maar de helft van dit urencriterium hoeft te halen. Wil je meer weten over urencriterium, lees dan deze blog eens.

 Daarin vertellen we meer over de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

Hoe kan CijferBuddy jou als ondernemer helpen met je belastingen?

We weten het, de Btw-aangifte, de inkomstenbelasting, aftrekposten….het blijven lastige onderwerpen waar je mee te maken krijgt als ondernemer. En de belastingdienst is voor veel ondernemers best ‘spannend’. Toch weten we bij CijferBuddy, dé boekhouder voor een Zzp’er, ervoor te zorgen dat het voor jou als ondernemer een eitje wordt. Hoe dan? Doordat we je volledig ontzorgen! Wij maken administratie en belastingen leuk voor iedere Zzp’er!

 

Belastingdienst ondernemer

Cijferbuddy Esther

Oprichtster van CijferBuddy

Passie voor cijfers, en respect voor ondernemers.

Nieuwste blogs

De vrijheid van het zelfstandig ondernemerschap is geweldig, maar het brengt ook een bijzondere verantwoordelijkheid met zich mee: het beheren van je …

Boost je creativiteit en werkplezier met een verkwikkende twist: de workation! Of ook wel, de werkvakantie! Ondernemers wereldwijd omarmen deze nieuwe trend, …

Zo min mogelijk belasting betalen… Dat wil jij toch ook? Misschien is dat voor jou ook mogelijk met de zogenaamde middelingsregeling van …

Als zzp’er wil je natuurlijk zo weinig mogelijk inkomstenbelasting betalen. Gelukkig zijn er bepaalde kosten die je kunt aftrekken van je winst, …

Je hoort het vaak: “een auto van de zaak of privé”. En als je een auto aan wil schaffen, koop je dan …

Als zzp’er wil je natuurlijk winst maken, en tegelijkertijd niet te veel inkomstenbelasting betalen over je winst. Hoe verlaag je je winst? …