Welke verschillende soorten Btw’s zijn er?

Verschillende soorten BTW, iets waar je als ondernemer mee te maken krijgt. Belasting Toegevoegde Waarde, we zien het op ieder kassabonnetje wel staan. Als ondernemer zijn we verplicht om dit in rekening te brengen wanneer we een dienst of product leveren. Deze toegevoegde waarde dienen we vervolgens keurig af te dragen aan de Belastingdienst. 

Maar als je goed naar bonnetjes en facturen kijkt zal het je misschien opvallen dat deze tarieven nog weleens verschillen. Dit kan kloppen, wij leggen de verschillen uit en de gehanteerde tarieven. 

Soorten BTW

In Nederland worden er drie verschillende btw-tarieven gehanteerd. Een 0%-tarief, 9%-tarief en een 21%-tarief. En dan heb je ook nog ‘BTW-vrijgesteld’ en ‘BTW-verlegd’. Wanneer wat of welk tarief geldt, leggen we uit.

0% tarief

Deze klinkt natuurlijk het meest aantrekkelijk, maar is helaas niet vaak van toepassing. Het 0%-tarief geldt voor (buitenlandse) ondernemers die vanuit Nederland zaken doen met het buitenland. Het gaat meestal in dit geval om goederen die vanuit ons land in een ander land worden geleverd. Wanneer het om een niet-EU land gaat dient dit wel duidelijk vermeld te worden in de administratie, én gemeld te worden bij de Douane. 

Het zijn dus diensten die te maken hebben met grensoverschrijdende aspecten zoals goederenvervoer, internationaal personenvervoer of werkzaamheden aan goederen die worden vervoerd. Het maakt niet uit of de levering aan bedrijven of particulieren in het buitenland is. De toepassing van het 0%-tarief betekent dat je wel gewoon recht houdt op btw-aftrek.

BTW-vrijgesteld

Bij een vrijstelling geldt dat je gen btw in rekening brengt aan je klant. Het gaat hier om goederen of diensten in een bepaalde branche zoals bijvoorbeeld vaak in de zorg. Wil je weten hoe het precies zit of wat voor jou van toepassing is? Kijk dan op de site van de belastingdienst. 

BTW-verlegd

Als je diensten afneemt vanuit het buitenland, of als je diensten levert aan het buitenland dan kun je te maken krijgen met ‘BTW-verlegging’. De klant betaalt dan de BTW in eigen land. Veel ZZP’ers krijgen hier stiekem vaker mee te maken dan van tevoren gedacht. Denk maar eens aan de (advertentie)diensten die je afneemt van FaceBook. Lever je zelf diensten aan het buitenland? Doe dan de ‘btw-check’ om te beoordelen wat voor jou situatie geldt.

Tja… eigenlijk zijn ‘BTW-vrijgesteld’ en ‘BTW-verlegd’ een soort van 0%… Maar toch weer net iets anders. In alle gevallen bereken je geen btw aan de klant. Vermeld wel duidelijk op je factuur of het gaat om ‘0%’, ‘vrijgesteld’ of ‘verlegd’, want er zit een verschil in hoe je klant dit moet verwerken in de administratie. 

9% tarief

Dit is het zogenaamde verlaagde btw-tarief. Grofweg zou je kunnen stellen dat dit het tarief is wat geldt voor gangbare producten die mensen echt nodig hebben. De overheid heeft stelling genomen dat het niet redelijk is om hierover een hoog percentage btw te heffen. Je kunt hierbij denken aan eten, drinken, geneesmiddelen, (digitale) boeken, kranten en tijdschriften. Oh ja… en ook kunst onder bepaalde voorwaarden;-)  

21% tarief

Het 21%-tarief wordt dan logischerwijs ook wel het hoge of algemene tarief genoemd. Valt jouw product of dienst niet in één van bovenstaande categorieën? Helaas, dan valt het in de ‘restcategorie’ van de hoge 21%. Lange tijd was dit 19% maar een aantal jaren geleden is dit verhoogd en betaalt men 2% meer.

Kortom, de slogan van de Belastingdienst was altijd: Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Vaak moesten wij ze op dit punt ongelijk geven, maar waar het gaat om belasting toegevoegde waarde hebben ze een punt. Het systeem is vrij overzichtelijk tot het moment dat je internationaal gaat ondernemen. Dan komen er heel wat regeltjes kijken om op een juiste manier je goederen en diensten uit te voeren. Maar dit is de moeite dan wel weer meer dan waard. Want die 0% klinkt zeer gunstig, toch? 

Wil jij graag meer weten over hoe wij je kunnen helpen met je administratie? Klik dan hier als je een afspraak in wil plannen.

BTW

Cijferbuddy Esther

Oprichtster van CijferBuddy

Passie voor cijfers, en respect voor ondernemers.

Nieuwste blogs

De vrijheid van het zelfstandig ondernemerschap is geweldig, maar het brengt ook een bijzondere verantwoordelijkheid met zich mee: het beheren van je …

Boost je creativiteit en werkplezier met een verkwikkende twist: de workation! Of ook wel, de werkvakantie! Ondernemers wereldwijd omarmen deze nieuwe trend, …

Zo min mogelijk belasting betalen… Dat wil jij toch ook? Misschien is dat voor jou ook mogelijk met de zogenaamde middelingsregeling van …

Als zzp’er wil je natuurlijk zo weinig mogelijk inkomstenbelasting betalen. Gelukkig zijn er bepaalde kosten die je kunt aftrekken van je winst, …

Je hoort het vaak: “een auto van de zaak of privé”. En als je een auto aan wil schaffen, koop je dan …

Als zzp’er wil je natuurlijk winst maken, en tegelijkertijd niet te veel inkomstenbelasting betalen over je winst. Hoe verlaag je je winst? …