Zijn internetkosten als ZZP’er zakelijk aftrekbaar?

Als ZZP’er of freelancer werk je vermoedelijk veelal vanuit huis. Goed internet is daarbij een must, al is het alleen maar om je online boekhouding en belastingaangifte te kunnen doen.

Wellicht is de vraag weleens bij je opgekomen: ‘Zijn kosten van internetabonnement zakelijk aftrekbaar?’ Een logische vraag met een complex antwoord. Het gaat bij internetkosten thuis namelijk om zogenaamde gemengde kosten. Wij leggen uit hoeveel jij in rekening mag brengen.

Gemengde kosten, wat zijn dat?

Als ZZP’er ga je niet meteen allerlei spullen aanschaffen om je bedrijf te starten. Je zult wellicht voor vervoer gewoon je privé-auto gebruiken en voor bereikbaarheid je normale mobiele telefoon. Ook zul je niet meteen een apart zakelijk internetabonnement afsluiten. Toch kan het wel zijn dat een deel van deze kosten als kosten van je bedrijf gezien kunnen worden. Deze mag je bij je belastingaangifte dan ook opvoeren als kostenpost.

Het grijze gebied wat hierbij ontstaat is de afweging tussen enerzijds privé-gebruik en anderzijds zakelijk gebruik. Dit noemen we de zogenaamde gemengde kosten. Hierbij vindt een verdeling plaats tussen enerzijds zakelijk gebruik en anderzijds privé -gebruik. Hoe je dat onderscheid maakt bij internet, leggen wij uit.

Écht zakelijk gebruik?

Wanneer je besluit ZZP’er te worden en je gebruikt je bestaande internetabonnement, dan wordt het lastig om deze helemaal als zakelijke kostenpost op te brengen. De Belastingdienst hanteert hierbij namelijk de regel dat er geen verschil is wanneer je particulier was gebleven of over ging tot zakelijk gebruik. 

Kun je echter aantonen dat je een duurder abonnement hebt genomen omdat je beter internet nodig had? En dat je dit grotendeels gebruikt voor zakelijke doeleinden? Dan is het mogelijk een percentage van de kosten in rekening te brengen. De verdeelsleutel hierbij loopt uiteen, maar denk aan zo’n 10% tot 50% van de kosten. 

Alles valt of staat hierbij met een goede onderbouwing. Kun je bijvoorbeeld aantonen dat je online boekingstools gebruikt of online seminars doet vanuit huis? Dan is het aannemelijker voor de Belastingdienst dat je argumenten juist zijn. Echter hangt dit nog altijd af van de beoordeling van de belastinginspecteur bij een eventuele controle.. 

Een zakelijk abonnement voldoende?

Veel aanbieders van internet springen slim op dit ‘grijze gebied’ in doordat ze zogenaamde zakelijke internetabonnementen aanbieden. Deze worden gefactureerd op naam van de onderneming en beloven sneller en beter internet. Dat laatste kan natuurlijk zo zijn, maar of het ook altijd nodig is, is maar de vraag. Bovendien zijn deze ‘zakelijke’ abonnementen vaak duurder… (Lees: bijna altijd) Doe dus goed onderzoek, want als ZZP’er hoeft je abonnement namelijk niet op je zakelijke naam te staan.

Daarnaast mag je deze kosten alleen volledig aftrekken wanneer het abonnement uitsluitend zakelijk gebruikt wordt. Heb je je zakelijke abonnement ingeruild voor een privé abonnement? Helaas, dan is het niet automatisch dat je alle kosten mag aftrekken. De Belastingdienst gaat hierbij dus niet mee in de naamkeuze ‘zakelijk internet’ van de aanbieder van internet.

Kortom, let vooral op de verschillen qua inhoud van zakelijke- en privé abonnement en niet op de naam ‘zakelijk internet’. Vaak is het als ZZP’er niet nodig een apart abonnement aan te schaffen, de duurdere prijs is het dan vaak niet waard. 

Hopelijk heb je nu antwoord op de vraag; Zijn kosten van internetabonnement zakelijk aftrekbaar? Wil jij graag meer weten over hoe ik je kan helpen met je administratie? Klik dan hier als je met mij een afspraak in wil plannen.

Kosten van internetabonnement zakelijk aftrekbaar?

Cijferbuddy Esther

Oprichtster van CijferBuddy

Passie voor cijfers, en respect voor ondernemers.

Nieuwste blogs

De vrijheid van het zelfstandig ondernemerschap is geweldig, maar het brengt ook een bijzondere verantwoordelijkheid met zich mee: het beheren van je …

Boost je creativiteit en werkplezier met een verkwikkende twist: de workation! Of ook wel, de werkvakantie! Ondernemers wereldwijd omarmen deze nieuwe trend, …

Zo min mogelijk belasting betalen… Dat wil jij toch ook? Misschien is dat voor jou ook mogelijk met de zogenaamde middelingsregeling van …

Als zzp’er wil je natuurlijk zo weinig mogelijk inkomstenbelasting betalen. Gelukkig zijn er bepaalde kosten die je kunt aftrekken van je winst, …

Je hoort het vaak: “een auto van de zaak of privé”. En als je een auto aan wil schaffen, koop je dan …

Als zzp’er wil je natuurlijk winst maken, en tegelijkertijd niet te veel inkomstenbelasting betalen over je winst. Hoe verlaag je je winst? …