Zijn telefoonkosten aftrekbaar als ZZP’er?

Om je jaarlijkse belastingaangifte iets gunstiger te maken is het aan te raden om alle mogelijke aftrekposten op te voeren. Hier zijn wel duidelijke richtlijnen en regels voor. In bepaalde zaken is de Belastingdienst heel duidelijk, bij andere ontstaat er toch wel een grijs gebied. Al snel ontstaat dan de vraag; Wat mag wel en niet? Bij een telefoon is het namelijk niet per definitie zo dat je alle kosten volledig ‘op de zaak’ mag zetten. In de praktijk zien we dat hier best vaak foutjes in gemaakt worden. Daarom leggen wij uit welke telefoonkosten wel en niet aftrekbaar zijn.

Puur en alleen een telefoon voor zakelijk gebruik

Er zijn verschillende situaties als het gaat om telefoonkosten: een nieuw gekochte mobiele telefoon, een privé-telefoon, sim only abonnementskosten of abonnementskosten met telefoon. En dan heb je ook nog te maken met de vraag of je maar 1 telefoon gebruikt voor zowel zakelijk als privé. Als je een telefoon puur en alleen zakelijk gebruikt, is het simpel. Dan mogen zowel de aanschaf- als de abonnementskosten volledig in de administratie verwerkt worden. Dit betekent zowel een BTW-voordeel als een voordeel bij de inkomstenbelasting. Met welke situatie heb je zelf te maken?

Aanschaf telefoon bij zowel zakelijk als privé gebruik 

Op de aanschaf van een nieuwe telefoon zit BTW. Zakelijk wel zo handig, omdat je dan de BTW terug mag vragen. Let wel op: je mag de BTW alleen maar terugvragen voor het deel dat je de telefoon zakelijk gebruikt. Omdat je jouw mobiele telefoon of smartphone zowel zakelijk als privé gebruikt is het lastig is om het zakelijke deel exact te berekenen. Daarom heeft de Belastingdienst besloten dat je het zakelijk deel zelf ‘naar redelijkheid’ mag inschatten. Doe dit wel zo realistisch mogelijk, mocht je ook een controle krijgen.

De aanschaf van een toestel is een investering als het bedrag boven de € 450 is. Je moet dan het bedrag afschrijven in maximaal 5 jaar. Is het bedrag minder dan € 450, dan neem je deze kosten in 1 keer in het jaar van aanschaf. En kosten betekent minder inkomstenbelasting.

Een bestaande privé telefoon die je ook zakelijk gaat gebruiken

Mag je hiervoor kosten opvoeren? Jazeker. Bepaal de marktwaarde (super easy tegenwoordig met behulp van bijvoorbeeld Marktplaats) en corrigeer voor het privé gebruik. Boek dan als kosten of investering afhankelijk van of het minder of meer dan € 450 is. Met de BTW heb je in dit geval niet te maken helaas.

Sim only bij zowel zakelijk als privé gebruik

Ook hier geldt, bepaal de verhouding zakelijk versus privé en vraag de BTW naar rato terug en voer de kosten naar rato op in je boekhouding.

Abonnementskosten met telefoon bij zowel zakelijk als privé gebruik

Ook hier geldt dat je naar rato van zakelijk gebruik de BTW terug mag vragen en de kosten mag verwerken in je administratie. Lastigheidje hier is dat op de telefoon zelf een lening zit waarop geen BTW zit. Op de belminuten en dataverbruik zit wel BTW. 

Heb je een abonnement bij CijferBuddy en wil je nog iets meer weten, neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder. Heb je nog geen abonnement bij CijferBuddy? Dan helpen we je ook graag om de mogelijkheden te bespreken. Klik dan hier als je een afspraak in wil plannen.

Telefoonkosten

Cijferbuddy Esther

Oprichtster van CijferBuddy

Passie voor cijfers, en respect voor ondernemers.

Nieuwste blogs

Als zzp’er sta je aan het roer van je eigen onderneming. Maar met die vrijheid komt ook de verantwoordelijkheid van je aangifte …

In de complexe wereld van belastingen voor ZZP’ers worden termen als ‘gemengde kosten’ vaak genoemd. Soms kan het lijken alsof de kosten …

De kunst van het bepalen van je ZZP tarief. Je hebt de spannende beslissing genomen om als zelfstandige professional aan de slag …

Als zzp’er sta je midden in de spannende wereld van ondernemerschap, waar vrijheid en flexibiliteit hand in hand gaan met uitdagingen en …

Werk je in loondienst? En heb je stiekem de ambitie om naast je baan in loondienst  als zzp’er aan de slag te …

De vrijheid van het zelfstandig ondernemerschap is geweldig, maar het brengt ook een bijzondere verantwoordelijkheid met zich mee: het beheren van je …