ZZP tarief berekenen, zo doe je dat!

De kunst van het bepalen van je ZZP tarief.

Je hebt de spannende beslissing genomen om als zelfstandige professional aan de slag te gaan. Nu sta je voor de cruciale vraag: “Hoe bepaal je je uurtarief als zzp’er?” Het bepalen van een redelijk uurtarief is een essentieel onderdeel van het succes van een zzp’er. Gelukkig ben je niet alleen; we gaan samen ontdekken hoe je dat magische zzp tarief kunt berekenen.

Hoe bepaal je je uurtarief als zzp’er

Bij het bepalen van je uurtarief als zzp’er zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Begin met het maken van een lijst van je vaste kosten, zoals verzekeringen, kantoorbenodigdheden, reiskosten, administratiekosten, telefoonkosten, contributies en abonnementen. Voeg daarbij de gewenste winst die je wilt behalen en vergeet niet de onvoorspelbare kosten zoals ziekte of onverwachte uitgaven. Met deze informatie kun je een solide basis creëren voor het berekenen van je zzp tarief

Wat is een redelijk tarief voor een zzp’er

Een veelgestelde vraag onder startende zzp’ers is: “Wat is eigenlijk een redelijk tarief voor een zzp’er?” Er is geen “one-size-fits-all” antwoord. Je tarief als zzp’er hangt af van je branche, ervaring, en de waarde die je aan je klanten biedt. Doe onderzoek naar wat collega-zzp’ers in jouw vakgebied vragen en kijk naar je eigen kwalificaties. Vergeet niet je tarief regelmatig te evalueren en aan te passen aan de veranderende omstandigheden.

Hoe bereken ik mijn zzp tarief

Het mag dan wel klinken als hogere wiskunde, maar het berekenen van je zzp tarief is eigenlijk vrij eenvoudig. Begin bij het bedrag dat je netto over wil houden per maand. We gaan ervan uit dat je hiervan leeft en spaart. Dan wil je ook nog graag op vakantie. En vergeet ook niet een percentage te reserveren voor het betalen van je inkomstenbelasting (gemiddeld 30%) en de verplichte bijdrage zorgverzekering (ongeveer 5,5%). Neem al je kosten, inclusief je gewenste winst, en deel dit door het aantal declarabele uren dat je per jaar werkt. Dit geeft je een basisbedrag waar je mee kunt werken. Vergeet niet flexibel te blijven; marktomstandigheden en je ervaring kunnen je tarief beïnvloeden.

Een voorbeeld van een berekening van het uurtarief:

Stel dat je €1.800 netto per maand over wil houden. Voor vakantie reserveer je 8%. zzp tarief.

Dan wil je graag een netto-inkomen van 12 x €1.800 = €21.600 * 8% = €23.328. Je betaalt naast je maandelijkse premie voor je zorgverzekering ook een bijdrage zorgverzekering van 5.43%. Rekening houdend met een gemiddelde van 30% aan inkomstenbelasting, kom je uit op een nettowinst van €36.128.

Uurtarief

Bovenop deze nettowinst, tel je je totale kosten per maand. Stel dat je vaste lasten €500 per maand zijn (= €6.000 per jaar). Dan wil je volgens dit rekenvoorbeeld een omzet halen van €42.128. Als je dit bedrag wil berekenen naar een zzp tarief, dan moet je nu alleen nog je declarabele uren vaststellen. Gemiddeld wordt er vaak gerekend met 1.840 beschikbare uren als fulltime zzp’er. Dit is gebaseerd op 5 dagen per week, minus 30 dagen voor vakantie- en feestdagen. Echter als startende ondernemer zou je rekening moeten houden met dat niet alle beschikbare uren ook declarabel zijn. Dan wordt vaak rekening gehouden met 60 tot 70%. Dat betekent 60% van 1.840 = 1.104 uren in totaal. Wat is in dit voorbeeld dan het magisch uurtarief voor de zzp’er? € 42.128 / 1.104 = € 38. Let wel: hiermee bouw je nog geen pensioen op. Je gaat ervan uit dat het aantal declarabele uren hoger zal worden, naarmate je meer ervaring hebt als zzp’er. Die extra uren kun je reserveren voor je pensioen.

Rekentools voor het berekenen van je zzp tarief

Gelukkig hoef je niet alles met de hand uit te rekenen. Er zijn handige rekentools beschikbaar die je kunnen helpen bij het bepalen van je zzp tarief. Deze tools nemen je kosten en gewenste winst in overweging en geven je een indicatie van het ideale uurtarief. Wees niet bang om verschillende tools te proberen en te vergelijken zodat je jouw situatie het beste begrijpt.

Tips voor het vaststellen van je zzp tarief

Tot slot, hier zijn een paar tips om je te helpen bij het vaststellen van je zzp tarief:

  • Ken je waarde: Onderwaardeer jezelf niet. Jouw vaardigheden en expertise verdienen een passende beloning.
  • Houd rekening met marktomstandigheden: De vraag en aanbod in jouw branche kunnen invloed hebben op wat je kunt vragen. Blijf op de hoogte van de trends.
  • Wees flexibel: Soms is het nodig om je tarief aan te passen. Dit kan zijn vanwege marktveranderingen of omdat je meer ervaring hebt opgedaan.
  • Evalueer regelmatig: Je groeit als professional, en je tarief zou dat ook moeten doen. Evalueer je tarief regelmatig en pas het aan indien nodig.

In het magische land van zzp’en is het bepalen van je uurtarief een avontuur op zich. Met deze inzichten en handvatten ben je goed op weg naar het vinden van het perfecte tarief dat past bij jouw unieke vaardigheden en omstandigheden. Veel succes!

ZZP tarief

Cijferbuddy Esther

Oprichtster van CijferBuddy

Passie voor cijfers, en respect voor ondernemers.

Nieuwste blogs

Als zzp’er sta je aan het roer van je eigen onderneming. Maar met die vrijheid komt ook de verantwoordelijkheid van je aangifte …

In de complexe wereld van belastingen voor ZZP’ers worden termen als ‘gemengde kosten’ vaak genoemd. Soms kan het lijken alsof de kosten …

De kunst van het bepalen van je ZZP tarief. Je hebt de spannende beslissing genomen om als zelfstandige professional aan de slag …

Als zzp’er sta je midden in de spannende wereld van ondernemerschap, waar vrijheid en flexibiliteit hand in hand gaan met uitdagingen en …

Werk je in loondienst? En heb je stiekem de ambitie om naast je baan in loondienst  als zzp’er aan de slag te …

De vrijheid van het zelfstandig ondernemerschap is geweldig, maar het brengt ook een bijzondere verantwoordelijkheid met zich mee: het beheren van je …