ZZP’er en in loondienst?

Werk je in loondienst? En heb je stiekem de ambitie om naast je baan in loondienst  als zzp’er aan de slag te gaan? Of ben je een zzp’er die overweegt om daarnaast parttime in loondienst te gaan werken? Anyhow… Het is een spannende stap! Het combineren van zzp en loondienst naast elkaar kan je financiële zekerheid bieden en kan nieuwe kansen creëren. Voor de belastingdienst ben je werknemer én ondernemer, mits je aan bepaalde regels voldoet. In deze blog lees je meer over waar je op moet letten bij deze dubbelslag.

Belangrijke overwegingen bij de combinatie van ZZP en loondienst

Wat zijn je rechten en plichten als je zowel in loondienst als zzp’er werkt? Als je in loondienst gaat werken naast je zzp-activiteiten of andersom, is het belangrijk om de rechten en plichten van beide posities te begrijpen. Werk je in loondienst, dan heb je bijvoorbeeld recht op vakantiedagen en ontslagbescherming, terwijl zzp’ers meer vrijheid hebben en ook verantwoordelijk zijn voor hun eigen verzekeringen. Eén van de belangrijkste zaken om in de gaten te houden als je zzp’er bent naast je baan in loondienst is de belasting. Als zzp’er ben je verantwoordelijk voor het regelen van je eigen belastingaangifte, terwijl je als werknemer in loondienst te maken krijgt met loonheffing en loonheffingskorting. 

Loonheffing en Loonheffingskorting

Loonheffing is de verzamelnaam van de belasting en premies die van het bruto salaris worden ingehouden. Het is belasting die iedereen in Nederland betaalt over zijn of haar inkomen, of je nu in loondienst werkt of als zzp’er. Als je inkomen creëert als zzp’er, wordt de belasting niet direct ingehouden over de omzet die je gemaakt hebt. Eerst betaal je de BTW die je in rekening hebt gebracht aan klanten terug aan de belastingdienst, en pas na jaareinde betaal je de inkomstenbelasting. Dat is iets waar veel ondernemers vaak de mist in gaan.

Als je in loondienst werkt, kun je loonheffingskorting aanvragen. Simpel gezegd is dit een korting op (of verlaging van) de inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen die ervoor zorgen dat je maandelijks meer salaris overhoudt. Als zzp’er heb je wel recht op korting op je inkomstenbelasting en premies, maar ontvang je de korting daadwerkelijk pas nadat je je inkomstenbelasting hebt gedaan. 

Inkomstenbelasting als ZZP’er en werknemer in loondienst

Werk je als zzp’er naast je vaste baan in loondienst, dan moet je rekening houden met de inkomstenbelasting. Je moet je zzp-inkomsten en je loon als werknemer apart opgeven in je belastingaangifte. Het is verstandig om een boekhouding bij te houden en belasting reserves aan te leggen om te voorkomen dat je achteraf grote bedragen moet bijbetalen.

Urencriterium voor een ZZP’er in loondienst

Het urencriterium is van belang voor zzp’ers, ook als ze loondienst combineren met zzp-activiteiten. Om in aanmerking te komen voor bepaalde fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek, moet je als zzp’er voldoen aan het urencriterium. Dit betekent dat je aantoonbaar minimaal 1.225 uur per jaar aan je zzp-activiteiten moet besteden. Die 1.225 uur is vast, het maakt dus niet uit of je loondienst en zzp-activiteiten naast elkaar combineert. Wil je alles weten over het urencriterium? Check deze blog voor meer info!

Voordelen en nadelen van werken als ZZP’er en in loondienst

Het combineren van een baan in loondienst en zzp-activiteiten biedt zowel voordelen als nadelen. Het is belangrijk om ze te begrijpen voordat je deze stap zet.

Financiële zekerheid en risicospreiding zijn misschien wel de belangrijkste voordelen. Als werknemer in loondienst heb je regelmatige inkomsten, sociale zekerheid en toegang tot arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiedagen en pensioenregelingen. Dit kan je een gevoel van financiële stabiliteit geven. Als zzp’er draag je zelf alle financiële verantwoordelijkheid voor je onderneming. Door (parttime) in loondienst te werken, kun je je financiële risico’s spreiden en ben je minder afhankelijk van fluctuaties in je zzp-inkomsten.

Een van de belangrijkste nadelen is de complexiteit van belastingen, omdat je te maken hebt met zowel zzp-inkomsten als loondienst inkomsten. Het vereist nauwkeurige boekhouding en belastingplanning. Ook goed om bij stil te staan, zijn mogelijke conflicten. Soms kunnen er belangen- en tijd conflicten ontstaan tussen je zzp- en loondienst activiteiten. Zorg ervoor dat je de regels en afspraken van je vaste baan begrijpt en een goede balans hebt om problemen te voorkomen.

Of je nu zoekt naar informatie over de combinatie zzp en loondienst, het is belangrijk om te begrijpen hoe deze twee rollen samenkomen. Een goede voorbereiding en het raadplegen van een goede cijferbuddy 😉 kan je helpen om deze uitdagende maar lonende balans te behouden. Veel succes als zzp’er in loondienst!

 

Cijferbuddy Esther

Oprichtster van CijferBuddy

Passie voor cijfers, en respect voor ondernemers.

Nieuwste blogs

Als zzp’er sta je midden in de spannende wereld van ondernemerschap, waar vrijheid en flexibiliteit hand in hand gaan met uitdagingen en …

Werk je in loondienst? En heb je stiekem de ambitie om naast je baan in loondienst  als zzp’er aan de slag te …

De vrijheid van het zelfstandig ondernemerschap is geweldig, maar het brengt ook een bijzondere verantwoordelijkheid met zich mee: het beheren van je …

Boost je creativiteit en werkplezier met een verkwikkende twist: de workation! Of ook wel, de werkvakantie! Ondernemers wereldwijd omarmen deze nieuwe trend, …

Zo min mogelijk belasting betalen… Dat wil jij toch ook? Misschien is dat voor jou ook mogelijk met de zogenaamde middelingsregeling van …

Als zzp’er wil je natuurlijk zo weinig mogelijk inkomstenbelasting betalen. Gelukkig zijn er bepaalde kosten die je kunt aftrekken van je winst, …