De KOR... verstandig of niet?

Je hoort het heel vaak…”Ik zit in de KOR”. Je kent het begrip wel, maar weet eigenlijk niet precies wat het inhoudt. En je weet al helemaal niet of het voor jou juist voordelig is of niet. Hoe kom je daar nu achter? Daar help ik je een handje bij.

Wat is de KOR?

De KOR staat voor “Kleine OndernemersRegeling”. Het is een regeling die de belastingdienst in het leven heeft geroepen om kleine ondernemers te helpen. De regeling is er voor ondernemers die een jaarlijkse omzet hebben die niet groter is dan € 20.000,-.

En wat houdt het nu precies is als iemand zegt: ‘Ik zit in de KOR’? Het betekent dat je geen BTW in rekening hoeft te brengen aan jouw klanten. Handig toch? En voordelig voor jouw klanten! Of toch niet?

Wat zijn de voordelen van de KOR?

Er zijn 2 belangrijke voordelen. Het eerste voordeel is dat je geen BTW hoeft te rekenen over producten of diensten die je verkoopt. Het tweede voordeel is dat je ook geen BTW-aangifte hoeft te doen. Super handig toch? Waarom zou je er dan toch niet voor kiezen om ‘in de KOR’ te gaan?

Wat zijn de nadelen van de KOR?

Je mag geen BTW terugvragen over de kosten die je maakt en over de investeringen die je doet. Dus ook niet voor die nieuwe laptop die je wil kopen, of die nieuwe telefoon die je wil kopen. Dat je de BTW niet mag terugvragen is dus niet voordelig voor ondernemers die voornamelijk leveren aan andere ondernemers want die mogen namelijk de BTW toch al terugvragen. Als je veel verkoopt aan particulieren, dan zou het misschien gunstig kunnen zijn om de KOR aan te vragen.

Let wel op.. Als je de KOR aanvraagt, dan zit je er voor 3 jaar aan vast, tenzij de omzet boven de € 20.000,- uitkomt. Zodra je de € 20.000,- ‘aantikt’ in een kalenderjaar ‘vervalt’ de KOR-regeling. En ja.. je moet je dan wel zelf afmelden! Als je dat niet doet, betekent dat stiekem best wat administratieve aanpassingen.

En dan nog iets… Hoe zit het met ondernemers die gebruik maken van de KOR en zaken doen in het buitenland? Facturen van advertenties via Facebook bijvoorbeeld? Dan zijn er toch weer wat regeltjes waar je rekening mee moet houden…

Een fabeltje?

Je staat op een feestje, en je hoort iemand zeggen: ‘Super handig dat ik gebruik maak van de KOR, want ik hoef nu geen administratie bij te houden’. Is dat zo? Het klopt dat je geen BTW-aangiftes hoeft te doen, maar je bent in de meeste gevallen nog steeds ondernemer voor de belastingdienst waarbij je inkomstenbelasting moet betalen. Ook moet je de € 20.000,- grens in de gaten houden. Dan zal je toch jouw administratie op orde moeten hebben…

CijferBuddy Quizzz

Vraag: Als ik gebruik maak van de KOR, dan hoef ik geen administratie bij te houden.

Antwoord: Onjuist. Als je voor de belastingdienst ondernemer bent, moet je de omzetgrens van € 20.000,- in de gaten houden en de gegevens op orde hebben voor jouw aangifte voor de inkomstenbelasting.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *