Een boekhouder in de zorgsector
De regelgeving voor de zorg heel anders dan bij vele andere beroepen. Maar dat wist je waarschijnlijk al;-)
Wanneer ben je bijvoorbeeld wel of niet vrijgesteld van btw? Wat houdt dat precies in? CijferBuddy heeft inmiddels veel kennis opgebouwd als boekhouder voor ZPP’ers in de zorg. Kijk bijvoorbeeld deze video waarin CijferBuddy uitlegt hoe het zit met BTW-regels in de zorg.
Ben jij nieuwsgierig geworden naar hoe CijferBuddy je kan helpen?
Neem dan contact op door een afspraak in te plannen. Bellen of mailen mag natuurlijk ook altijd.
Waarom CijferBuddy?
CijferBuddy weet alle regeltjes en voordeeltjes:-)
Je hoeft hierdoor niet bang te zijn dat je teveel belasting betaalt, of dat je niet gebruik maakt van alle mogelijkheden om zo weinig mogelijk belasting te betalen.
De kosten zijn aftrekbaar
Jazeker! Ook dat is een voordeeltje!
Heb je al uitgerekend wat het hebben van een boekhouder jouw netto eigenlijk kost?
Jouw administratie volledig verzorgd
Vrijgesteld van BTW of niet.. je bent verplicht om jouw administratie bij te houden. Dat doen we voor jou zodat jij je tijd kunt besteden aan wat jij het liefst doet... andere mensen helpen. Ben ben je niet vrijgesteld van BTW? Dan doen we voor jou ieder kwartaal de BTW-aangifte.
Persoonlijk contact
Heb je vragen? Bel me, app me of mail ons. En onthoud... Er zijn geen domme vragen!
Partners
Ondernemer in de zorg
Wil jij ZZP’er worden in de zorg? Maar weet je nog niet hoe?
Wij, Samantha en Michelle, zijn beiden ondernemers. Samantha is zelfstandig ondernemer in de zorg en wil jou het liefste met al haar ervaring op weg helpen zodat ook jij een succesvol bedrijf in de zorg krijgt. Michelle is vormgever en social expert en zorgt ervoor dat alles achter de schermen op rolletjes loopt.
Zo willen we samen zoveel mogelijk zorg medewerkers helpen om ondernemer in de zorg te worden. Zo krijg jij de regie over jouw werkzaamheden en weer controle over jouw vrijheid en werkplezier.



SoloPartners
De brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg
Naast allerlei fiscale zaken heb je als zelfstandige zorgaanbieder ook met wet- en regelgeving te maken. Als brancheorganisatie zetten wij ons in om jou, de zzp’er in de zorg, te ondersteunen en te vertegenwoordigen.
Wij gaan gesprekken aan met diverse externe partijen om zorg te dragen voor jouw positie. Actualiteiten volgen we op de voet en zo zijn we dé bron van informatie. Waar kan bieden we nieuwe modellen aan via ons lidmaatschap zodat je gemakkelijk kunt voldoen aan wet- en regelgeving.
Heb jij vragen over wet- of regelgeving kijk op onze website of neem contact op met onze klantenservice.
FAQ voor ZZP'ers in de zorg
Je hebt je ingeschreven bij de KvK! Een grote stap waar je trots op bent. En dan komt er al vrij snel een brief van de belastingdienst. Hierin staat dat je vrijgesteld bent van BTW òf dat je BTW-plichtig bent. Waar ligt dat aan? De KvK geeft jouw gegevens, waaronder het SBI-nummer door aan de belastingdienst. De belastingdienst beoordeelt vervolgens of je vrijgesteld bent van BTW of BTW-plichtig bent. Het is dus niet automatisch zo dat je vrijgesteld bent van BTW. Wil je weten hoe het precies zit met BTW in de zorg? Kijk dan deze video.
Als je uitsluitend diensten levert die vrijgesteld zijn van btw, dan mag je ook de btw op je inkopen en kosten niet terug vragen. Bij het inboeken van de inkoop boek je dus het gehele bedrag inclusief de btw als kosten.
Tja.. Dit blijft lastig om uit te leggen. De belastingdienst maakt het niet altijd gemakkelijk;-)
In principe gaat het namelijk niet om of JIJ BTW-plichtig bent. Het gaat echter om:
- WELKE dienst lever je?
De belastingdienst licht het als volgt toe: “Medische handelingen die gericht zijn op de persoonlijke gezondheidskundige verzorging van de mens zijn vrijgesteld van btw.” Ben jij BTW-plichtig, breng in dit geval geen BTW in rekening.
- AAN WIE lever je de dienst? Hierbij is het belangrijk dat de zorginstelling een zorgindicatie besluit heeft. Check dit altijd bij iedere opdrachtgever. Heeft de zorginstelling een winstoogmerk, breng dan BTW in rekening.
- HOE lever je de dienst?
De manier waarop bepaalt sterk of er BTW-vrijstelling is of niet. Als de dienst verleend wordt via een ‘zuiver’ bemiddelingsbureau is de zorginstelling de opdrachtgever van de ZZP’er in de zorg. De ZZP’er stuurt de factuur aan de zorginstelling of het bemiddelingsbureau stuurt de factuur uit naam van de ZZP’er. De ZZP’er loopt het debiteurenrisico.
Factureert de ZZP’er aan het bemiddelingsbureau, dan is de dienst niet vrijgesteld van BTW. Een niet-zuiver bemiddelingsbureau is namelijk BTW-plichtig en betaalt uit MET BTW.
Ben je NIET BTW-plichtig, ook dan zul je tóch BTW in rekening moeten brengen afhankelijk van de situatie zoals hierboven beschreven.
Wil je meer informatie over hoe het precies zit met het ondernemerschap? Kijk dan deze video.
Over het algemeen zijn dit belangrijke uitgangspunten:
- direct voor één patiënt werkt of voor een zorginstelling zonder winstoogmerk;
- welke werkzaamheden gericht zijn op het in stand houden, beschermen of herstellen van de gezondheid van een patiënt;
- waarvoor u bent ingeschreven in het BIG-register en;
- voldoet aan de eisen die de Belastingdienst stelt aan het ondernemerschap.
Via een ‘vooroverleg’ met de belastingdienst kan de belastingdienst hierover duidelijkheid geven.
Heeft de belastingdienst beoordeeld dat jij vrijgesteld bent van BTW? Dan is het belangrijk om deze vrijstelling goed na te laten kijken. In veel gevallen is de vrijstelling namelijk toch niet van toepassing. Als je ten onrechte de BTW-vrijstelling toepast, kun je een naheffingsaanslag van de belastingdienst en eventueel een boete omdat u de BTW niet heeft afgedragen terwijl u dat wel had moeten doen.
Het is belangrijk om te weten of er sprake is van een ‘zuivere’ bemiddeling. Dit houdt in dat de verkoopfacturen vanuit naam van de ZZP’er gericht zijn aan een zorginstelling of cliënt. Bij ‘zuivere’ bemiddeling krijg je in principe uitbetaald door de zorginstelling zelf. Als de verkoopfacturen gericht zijn aan het bemiddelingsbureau, dan is er geen sprake van een btw-vrijstelling.
Nee, dat mag helaas niet. Ook de werknemers in loondienst waar je mee samenwerkt mogen dat namelijk niet en de belastingdienst wil hier geen onderscheid maken. Koop jij een broodje en koffie ook voor een zakelijke relatie? Dan mag het weer wel. Let wel op dat je 7 jaar lang ‘bewijs’ bewaart dat de afspraak met een zakelijke relatie was.
Dat ligt eraan. Als je aan de uiterlijke kenmerken van de kleding kunt zien dat het werkkleding is, dan mag het wel. Maar bijvoorbeeld een wit shirt of witte gympies mogen officieel niet als kosten afgetrokken worden.
Nee hoor, dat hoeft helemaal niet. Maar als je dat wél doet, dan heb je wel een behoorlijk belastingvoordeel als gevolg van de zelfstandigen- en (eventueel) startersaftrek.
Heel simpel… stuur al je facturen naar CijferBuddy en CijferBuddy doet de rest! Van BTW-aangifte tot hulp bij de inkomstenbelasting.
Ben je klant? Dan kunnen we er ook voor vooroverleg zorgen mocht dit nodig zijn.
Als je bent ingeschreven bij de KvK, wil dat nog niet automatisch zeggen dat de belastingdienst jou ziet als ondernemer. Belangrijke punten zijn:
- Zorg voor minimaal 3 opdrachtgevers per jaar.
- Werk niet meer dan 70% voor 1 opdrachtgever.
- Je stuurt facturen rechtstreeks naar de opdrachtgever. Werk je met bemiddelingsbureaus? Zorg er dan voor dat je werkt via ‘zuivere bemiddelingsbureaus’. Zij sturen de opdrachtgever namens jou facturen.
Wat zijn de consequenties als je niet hieraan voldoet?
Dan kun je niet gebruik maken van aftrekposten voor ondernemers. En als de inkomsten hoger zijn dan de kosten, geef je die bij de inkomstenbelasting niet aan als ‘Winst uit onderneming’ maar bij ‘Inkomsten uit overig werk’.
Wil je precies weten hoe het zit of je ondernemer bent voor de belastingdienst? Check dan deze video.