6 Tips voor het doen van je inkomstenbelasting

Als zzp’er sta je aan het roer van je eigen onderneming. Maar met die vrijheid komt ook de verantwoordelijkheid van je aangifte van de inkomstenbelasting over je eigen verdiende centjes. Het doolhof van inkomstenbelasting voor een zzp’er kan zelfs een beetje intimiderend lijken. Omringd door online formulieren, regeltjes en mogelijke aftrekposten kan dit een uitdaging zijn. Maak je geen zorgen, in deze blog delen we waardevolle inzichten en praktische tips om je te begeleiden bij het invullen van je belastingaangifte als zzp’er. 

Wat is inkomstenbelasting?

Inkomstenbelasting is een belasting op het inkomen van jou als zzp’er. Deze moet je jaarlijks aangeven bij de Belastingdienst. Als zzp’er ben je verplicht om aangifte inkomstenbelasting te doen over je inkomsten. Als je in loondienst bent, dan is het meestal zo dat (een deel van) je inkomstenbelasting al vooraf wordt ingehouden op je inkomen. Je ontvangt netto loon. Als zzp’er moet je, nadat je al je centjes hebt verdiend en hebt ontvangen, pas je inkomstenbelasting aangeven en betalen. Houd daar dus rekening mee en zet geld hiervoor opzij.

Wat ook anders is ten opzichte van in loondienst zijn, is dat je inkomen niet vooraf is ingevuld door de belastingdienst zodra je als zzp’er je aangifte voor de inkomstenbelasting gaat doen. En daar wordt het vaak wat lastiger als zzp’er. Dus misschien zijn deze tips wel handig voor je om je inkomstenbelasting als zzp’er te doen.

Tips voor je inkomstenbelasting als zzp’er

1. Houd je administratie op orde

Een georganiseerde administratie is de sleutel tot een soepele aangifte van je inkomstenbelasting. Zorg ervoor dat je alle relevante documenten, zoals facturen, bonnetjes en bankafschriften, goed bewaart en ordent. Dit maakt het gemakkelijker om je inkomsten en kosten foutloos in te vullen.

2. Kijk goed naar je zakelijke kosten

Als zzp’er mag je zakelijke kosten mooi aftrekken van je omzet. Maar hé, de Belastingdienst houdt zo af en toe wel een ‘kostencheck’ om te zien of jouw uitgaven echt door de beugel kunnen. Soms maak je kosten die een beetje in de grijze zone zitten, zoals wanneer je je telefoon zowel voor je bedrijf als voor jezelf gebruikt. Dan moet je een beetje goochelen: je mag alleen het deel dat echt business-gerelateerd is, opvoeren als zakelijke kosten. Dus, wees een beetje creatief met die rekeningen, maar houd het gezellig met de belastingdienst.

3. Maak gebruik van aftrekposten

Als zzp’er heb je misschien recht op verschillende aftrekposten die je inkomstenbelasting kunnen verlagen. Denk aan de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling. De belastingdienst moet je wel zien als ondernemer, en daar gaat het vaak mis. ZZP’ers denken: “Huh, ik heb me toch ingeschreven bij de Kamer van Koophandel?” ” Dus ik ben toch ondernemer?” Nee, helaas… De belastingdienst verwacht dat je aan een aantal voorwaarden voldoet om recht te hebben op deze aftrekposten. Verdiep je in de mogelijkheden en zorg ervoor dat je alle van toepassing zijnde aftrekposten benut.

4. Doe tijdig aangifte

De deadline voor het indienen van je belastingaangifte ligt meestal op 1 mei. Voorkom stress, mogelijke boetes of in rekening gebrachte rente door ruim op tijd te beginnen. Zo heb je voldoende tijd om eventuele onduidelijkheden te onderzoeken en om hulp te vragen als dat nodig is.

5. Vraag tijdig hulp van een adviseur waar jij een klik mee hebt

Het doen van de aangifte voor de inkomstenbelasting voor zzp’ers kan complex zijn. Overweeg om een boekhouder zoals CijferBuddy;-) in te schakelen. Zo zorg je ervoor dat je alle fiscale voordelen benut en geen fouten maakt in je aangifte. De kosten van een boekhouder wegen vaak op tegen de besparingen. En niet alleen dat, ook de rust die het je geeft is heel waardevol zodat je je als zzp’er geen zorgen hoeft te maken over de aangifte van je inkomstenbelasting.

6. Doe samen aangifte met je fiscaal partner

Heb je een belastingbuddy? Oftewel een fiscaal partner? Dan kun je samen aangifte doen van je inkomstenbelasting. Het is geen must, maar wel mega handig. Waarom? Omdat je dan gebruik kunt maken van het geïntegreerde aangifteprogramma van de Belastingdienst én het handige ‘verdeelscherm’. Hier kun je schuiven met dingen zoals je hypotheek. De Belastingdienst doet vervolgens een soort van goocheltruck en vertelt je wie welk belastingstukje het beste kan adopteren voor de minste belastingfratsen.

Hopelijk hebben we je een beetje meer wegwijs gemaakt in het doen van je aangifte voor de inkomstenbelasting. Ons belangrijkste advies? Geef jezelf als zzp’er rust, en laat het over aan een expert zodat jij je kunt focussen op wat je het leukst vindt om te doen als ondernemer. Hoe? Spiek even verder op de site van CijferBuddy, en plan gewoon heel vrijblijvend een online kennismakingsgesprek in. Zien we je snel online?

Veel gestelde vragen

Ah, de eeuwige vraag! Het is als jongleren met cijfers, maar laten we het simpel houden. Als vuistregel raden we aan om ongeveer 30-40% van je winst opzij te zetten. Zo heb je genoeg in de spaarpot wanneer die belastingaanslag als een onverwachte gast op de deur klopt. Liever te veel opzij gezet dan te weinig, toch?

De magische deadline: 1 mei! Maar hé, waarom wachten tot het laatste moment? Begin op tijd en voorkom stress. Geef jezelf de ruimte om vragen te stellen en eventuele hulp in te schakelen. Hoe eerder je begint, hoe eerder je die belasting stress over het doen van je aangifte voor de inkomstenbelasting achter de rug hebt.

Als je als ZZP'er naast je 'nine-to-five' baan de belastingdansvloer betreedt, wordt het een interessante mix van inkomsten. Je inkomen uit loondienst en ZZP-inkomsten worden samengevoegd. Dit heeft invloed op de belastingschijven en tarieven die op jou van toepassing zijn. Het is essentieel om de verschillende ondernemersfaciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling, te begrijpen en te benutten om de belastinglast te optimaliseren.

Als ZZP'er kun je gebruikmaken van verschillende belastingfaciliteiten, maar er is niet echt een vast bedrag dat je belastingvrij mag verdienen. Wel zijn er bepaalde regelingen die de belastingdruk kunnen verminderen. Denk hierbij aan de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling. De zelfstandigenaftrek is een vast bedrag dat je van je winst mag aftrekken voordat de inkomstenbelasting wordt berekend. De hoogte van de zelfstandigenaftrek kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren. De MKB-winstvrijstelling is een percentage van de winst na aftrek van de zelfstandigenaftrek. Maar let wel op: Er zijn voorwaarden voor deze aftrekposten.

Is er een verschil? Zeker! 

De BTW-aangifte draait om de belasting over de toegevoegde waarde op je producten of diensten. Als ondernemer ben je vaak verplicht om BTW in rekening te brengen aan je klanten. De BTW die je zelf hebt betaald, mag je aftrekken. In de BTW-aangifte rapporteer je de verschuldigde BTW over je omzet en trek je de betaalde BTW af. Dit doe je als zzp’er ieder kwartaal. 

De aangifte voor de inkomstenbelasting is breder. Hier kijk je naar je totale inkomsten als ondernemer, inclusief je winst uit onderneming, eventuele neveninkomsten en andere bronnen van inkomsten. Je rapporteert ook je aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en eventuele kosten die je kunt aftrekken. De inkomstenbelasting aangifte heeft betrekking op het totale plaatje van je persoonlijke financiën en wordt één keer per jaar ingediend.

In een notendop: BTW-aangifte gaat over belasting op je omzet, terwijl de inkomstenbelastingaangifte een beeld geeft van al je inkomsten en uitgaven gedurende het belastingjaar. Beide zijn belangrijk om je financiën als ondernemer op koers te houden. 

Inkomstenbelasting zzp

Cijferbuddy Esther

Oprichtster van CijferBuddy

Passie voor cijfers, en respect voor ondernemers.

Nieuwste blogs

Wist jij dat de kosten voor je boekhouder aftrekbaar zijn als zzp'er? Cijferbuddy legt er alles over uit in deze blog.

Het kan iedereen weleens overkomen: je bent druk bezig met je onderneming, je probeert alle ballen in de lucht te houden, en …

Als zzp’er sta je aan het roer van je eigen onderneming. Maar met die vrijheid komt ook de verantwoordelijkheid van je aangifte …

In de complexe wereld van belastingen voor ZZP’ers worden termen als ‘gemengde kosten’ vaak genoemd. Soms kan het lijken alsof de kosten …

De kunst van het bepalen van je ZZP tarief. Je hebt de spannende beslissing genomen om als zelfstandige professional aan de slag …

Als zzp’er sta je midden in de spannende wereld van ondernemerschap, waar vrijheid en flexibiliteit hand in hand gaan met uitdagingen en …