Zijn de kosten van een boekhouder aftrekbaar voor de belasting?

Als ondernemer heb je het vaak al druk genoeg met je dagelijkse werkzaamheden. Je wil je graag focussen op waar je goed in bent als zzp’er: je bedrijf runnen. En dan komt die vaak minder leuke kant van het ondernemen om de hoek kijken: de administratie en belastingen. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen. Een goede boekhouder kan je hier enorm bij helpen. In deze blog leggen we uit of je deze kosten voor een boekhouder kan aftrekken van de belasting. 

Zijn de kosten van een boekhouder aftrekbaar voor de belasting?

Goed nieuws! De kosten voor een boekhouder zijn aftrekbaar, zelfs volledig aftrekbaar! Het zijn immers zakelijke kosten. Het inhuren van een boekhouder biedt talloze voordelen voor je onderneming. Allereerst zorgt een boekhouder ervoor dat je administratie altijd up-to-date en correct is. Dit bespaart niet alleen tijd, maar voorkomt ook fouten die tot boetes kunnen leiden. Daarnaast kan een boekhouder waardevol advies geven, waardoor je mogelijk belasting kunt besparen.

Welke boekhoudkosten zijn aftrekbaar?

Boekhoudkosten zijn volledig aftrekbaar. Een boekhouder stuurt je een factuur voor de geleverde diensten. En op deze factuur staat 21% btw vermeld. Mag je de boekhoudkosten (exclusief btw) aftrekken? Yes! Dit mag! Dat komt dus omdat deze kosten vallen onder zakelijke kosten. En hoe zit het met de btw? We krijgen regelmatig de vraag of je de btw op onze kosten kunt terugvorderen. Het antwoord daarop is simpel: Ben je btw-plichtig? Ja, dan kan dat ook:-)

Wat zijn de netto kosten van een boekhouder?

Wanneer je nadenkt over het inhuren van een boekhouder, is het belangrijk om de netto kosten in overweging te nemen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen bruto en netto kosten? Bruto kosten zijn de totale uitgaven die je maakt, zonder rekening te houden met belastingvoordelen of aftrekposten. Dit is het bedrag dat je direct aan je boekhouder betaalt voor hun diensten. Netto kosten daarentegen zijn de werkelijke kosten na aftrek van eventuele belasting(voordelen).

Omdat de kosten van een boekhouder aftrekbaar zijn, kun je deze uitgaven van je belastbare winst aftrekken. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting.

Een voorbeeld van de netto kosten van een boekhouder

We begrijpen dat het soms best nog ingewikkeld kan zijn met het begrijpen van hoe het precies allemaal zit met betrekking tot de kosten van een boekhouder die aftrekbaar zijn. Daarom hebben we speciaal voor jou een cijfervoorbeeld gemaakt.

Stel je hebt een omzet gemaakt van € 20.000. Hier trek je je zakelijke kosten vanaf. In dit voorbeeld, zijn de kosten voor je boekhouder € 1.000 kosten. Dat betekent dat je € 19.000 winst maakt. Je betaalt over dit bedrag van € 19.000 inkomstenbelasting (dus niet over de € 20.000). Het percentage dat je aan inkomstenbelasting betaalt, hangt af van hoeveel je verdient. In dit voorbeeld rekenen we met 35%, maar dit kan netto dus meer of minder zijn. 

Zou je geen boekhoudkosten hebben gemaakt, dan betaal je 35% van € 20.000 = € 7.000. 

Als je wel boekhoudkosten maakt, dan betaal je 35% van € 19.000 = € 6.650 aan inkomstenbelasting. Dit is maar liefst €350 euro minder! 

Conclusie: Netto kost deze boekhouder je niet €1.000 maar € 650 (€ 1.000 – € 350)!

kosten boekhouder aftrekbaar

Kosten voor CijferBuddy als jouw boekhouder

Heb je CijferBuddy als boekhouder? Dan zijn natuurlijk de kosten van CijferBuddy aftrekbaar. Na het bovengenoemd voorbeeld over het aftrekken van boekhoudkosten, ben je misschien nieuwsgierig geworden naar wat het je netto kost om CijferBuddy als boekhouder te hebben? Speciaal voor jou hebben we dit ook visueel gemaakt:

Kosten boekhouder aftrekbaar

Tot slot

Twijfel je nog om met een boekhouder samen te gaan werken? Dat begrijpen we zeker. Ondanks dat de kosten van een boekhouder aftrekbaar zijn, kost het natuurlijk nog steeds geld. De vraag is echter vooral ook wat het je oplevert. Een betrouwbare boekhouder geeft je vooral ook rust. En dan is de vraag: Is het je € 38 per maand waard om te betalen voor zekerheid, rust en gemak? Bij CijferBuddy weet je in ieder geval dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over je BTW-aangiftes en het zakelijke gedeelte van de aangifte van de inkomstenbelasting. 

Ben je nieuwsgierig geworden naar CijferBuddy? Plan dan heel gemakkelijk een vrijblijvend kennismakingsgesprek in via deze link.

kosten boekhouder aftrekbaar

Cijferbuddy Esther

Oprichtster van CijferBuddy

Passie voor cijfers, en respect voor ondernemers.

Nieuwste blogs

Wist jij dat de kosten voor je boekhouder aftrekbaar zijn als zzp'er? Cijferbuddy legt er alles over uit in deze blog.

Het kan iedereen weleens overkomen: je bent druk bezig met je onderneming, je probeert alle ballen in de lucht te houden, en …

Als zzp’er sta je aan het roer van je eigen onderneming. Maar met die vrijheid komt ook de verantwoordelijkheid van je aangifte …

In de complexe wereld van belastingen voor ZZP’ers worden termen als ‘gemengde kosten’ vaak genoemd. Soms kan het lijken alsof de kosten …

De kunst van het bepalen van je ZZP tarief. Je hebt de spannende beslissing genomen om als zelfstandige professional aan de slag …

Als zzp’er sta je midden in de spannende wereld van ondernemerschap, waar vrijheid en flexibiliteit hand in hand gaan met uitdagingen en …